W poprzednim wpisie mogliście przeczytać o antyrakowych właściwościach awokado oraz jak jej obrać i jeść. Dzisiaj chcemy Wam przedstawić przepis na kanapkę z awokado, pesto, kurkumą oraz pieprzem cayenne.
Przepis:
- Wybieramy chleb: gryczany, razowy albo jaglany
- Masło zastępujemy: ziołowym pesto zielonym, czerwonym albo po prostu odrobiną oliwy z ziołami
- Posypujemy : kurkumą z pieprzem cayenne (w towarzystwie pieprzu kurkumina najlepiej się wchłania, jednak takie same właściwości ma w połączeniu z zieloną herbatą - więc jeśli piejmy ją do śniadania to pieprz jest już zbędny). Sprawdź jaka zielona herbata jest najlepsza.
- Na górę kładziemy: awokado (świetnie się komponuje z zielonym pesto), hummus, szpinak, albo wg fantazji lub tego co mamy w lodówce: paprykę, plastry białej rzepy, pomidora.
- Do picia oczywiście polecamy niezawodną kurkuminkę (przepis na napar z kurkumy), albo zieloną herbatę