Przepis:
Składniki:
- 4 dojrzałe awokado (awokado chłonie mało pestycydów, nie musi być ekologiczne)
- 2 czerwone papryki (najlepiej ekologiczne)
- 2-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny (1 sztuka)
- oliwa z oliwek
- pieprz cayenne
- świeża kolendra (albo kilka ziaren)
- Papryki pieczcie w piekarniku pod grillem do czasu, aż ich skórka ściemnieje i stanie się nabrzmiała
- Przełóżcie je do foliowego woreczka na 10 minut, po czym skórka powinna łatwo dać się ściągnąć. Usuńcie nasiona
- Obraną paprykę pokrójcie w cienkie paseczki
- Przekrójcie awokado, oddzielcie miąższ od skórki (najłatwiej wyskrobać je łyżką do zupy - jeśli owoc jest dojrzały) i wyjmijcie pestki
- Wyciśnijcie czosnek i sok z cytryny, zmieszajcie z miąższem awokado, dodajcie pieprz cayenne i kolendrę i lekko zblendujcie (można też ugnieść i wymieszać masę widelcem)
- Krem rozłożyć do miseczek, ozdobić paskami pieczonej papryki
- Polać oliwą z oliwek albo olejem lnianym
Przepis uproszczony: jeśli macie mało czasu, nie dodawajcie papryki - też wychodzi pysznie.
Jeśli uda Wam się tak wydobyć łyżką awokado, aby połówki skórki pozostały nienaruszone, możecie podać krem w skórce, wygląda super :)
SKŁADNIKI ANTYRAKOWE:
- awokado
- czosnek
- pieprz cayenne
- kolendra
Pamiętacie, że awokado to OWOC i jakie ma antynowotworowe właściwości?