Przepis

Antyrakowy mus z awokado

lut 28,2018

Przepis:

Składniki:

  • 4 dojrzałe awokado (awokado chłonie mało pestycydów, nie musi być ekologiczne)
  • 2 czerwone papryki (najlepiej ekologiczne)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cayenne
  • świeża kolendra (albo kilka ziaren)

  1. Papryki pieczcie w piekarniku pod grillem do czasu, aż ich skórka ściemnieje i stanie się nabrzmiała
  2. Przełóżcie je do foliowego woreczka na 10 minut, po czym skórka powinna łatwo dać się ściągnąć. Usuńcie nasiona
  3. Obraną paprykę pokrójcie w cienkie paseczki
  4. Przekrójcie awokado, oddzielcie miąższ od skórki (najłatwiej wyskrobać je łyżką do zupy - jeśli owoc jest dojrzały) i wyjmijcie pestki
  5. Wyciśnijcie czosnek i sok z cytryny, zmieszajcie z miąższem awokado, dodajcie pieprz cayenne i kolendrę i lekko zblendujcie (można też ugnieść i wymieszać masę widelcem)
  6. Krem rozłożyć do miseczek, ozdobić paskami pieczonej papryki
  7. Polać oliwą z oliwek albo olejem lnianym

Przepis uproszczony: jeśli macie mało czasu, nie dodawajcie papryki - też wychodzi pysznie.

Jeśli uda Wam się tak wydobyć łyżką awokado, aby połówki skórki pozostały nienaruszone, możecie podać krem w skórce, wygląda super :)

SKŁADNIKI ANTYRAKOWE:

Pamiętacie, że awokado to OWOC i jakie ma antynowotworowe właściwości?

podobne artykuły

produkty