Owoc awokado
Awokado jest bardzo zdrowe, co do tego nie ma wątpliwości. Jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, witamin i przeciwutleniaczy. Ale, i tu bardzo dobra wiadomość, jest też antyrakowe!
Awokado właściwości antyrakowe
W jednym z najnowszych badań opublikowanych w Cancer Reaserch, specjalny typ tłuszczu znajdujący się w awokado, avocatin B, potrafi zwalczać ostrą białaczkę szpikową, która jest wyjątkowo rzadką i często śmiertelną postacią raka. Według ich wyników, tłuszcz z tego owocu był w stanie wymazać komórki macierzyste białaczki, pozostawiając zdrowe komórki nienaruszone. Naukowcy pracują obecnie nas opracowaniem leku na białaczkę przy użyciu avocatinu B, jednak jako środek do walki z rakiem można po prostu jeść awokado - zwłaszcza, jeśli obierze się je prawidłowo.
Awokado jak jeść, żeby najbardziej skorzystać z jego antyrakowych właściwości?
Awokado jest bogate w zwalczające różne rodzaje raka karotenoidy, których największe stężenie występuje w ciemnozielonej części owocu, która jest najbliżej skóry. Zatem aby zachować ich jak najwięcej, należy obierać awokado tak blisko skóry, jak się da.
Awokado jak obrać?
Aby zachować obszar o najwyższym stężeniu przeciwutleniaczy, najlepiej zrobić to ręcznie w następujący sposób:
- naciąć awokado wzdłuż dookoła
- trzymając każdą połówkę, przekręcić je w przeciwne strony / albo lekko odginać na zewnątrz
- po rozpołowieniu usunąć pestkę
- pociąć wzdłuż każdą połówkę
- za pomocą kciuka i palca wskazującego, wystarczy obrać skórę z każdego kawałka. Ja często pomagam sobie dużą łyżką i po prostu drążę skórkę.
Przepisy z awokado:
kanapka z awokado:
kromki chleba posmarować zielonym pesto zamiast masła nałożyć pokrojone w paseczki avocado
makaron z awokado:
makaron (najlepiej razowy albo gryczany) zmieszać z pesto i kawałkami awokado