Dieta

Jaka dieta zwiększa ryzyko raka?

lut 08,2019

Nawiązując do analizy badań przeprowadzonej przez Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization), spożywanie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlaczego tak się dzieje? Zostało to wyjaśnione w badaniu opublikowanym w dzienniku JAMA Oncology. Opisano tam, że niektóre pokarmy, w tym wysokoprzetworzone mięso, powodują stany zapalne organizmu, co z kolei przyczynia się do wysokiej zachorowalności.

Istnieje kilka czynników powodujących chroniczny stan zapalny organizmu i stosowanie nieodpowiedniej diety jest jednym z nich. Naukowcy odkryli, że nieodpowiednia dieta zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 32%.

Z jednej strony chwilowy stan zapalny organizmu jest korzystny, ponieważ informuje organizm o problemie i stymuluje układ odpornościowy do jego zwalczenia. Z drugiej strony, stale utrzymujący się stan zapalny blokuje układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. W badaniach odkryto powiązania między chronicznym stanem zapalnym a chorobami, takimi jak rak, osteoporoza, cukrzyca i problemy układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które są mało aktywne fizycznie, otyłe i spożywają niezdrowe pokarmy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.

Niezdrowa dieta, zwiększająca ryzyko zachorowania na raka obejmuje spożywanie dużej ilości przetworzonego mięsa, czerwonego mięsa, słodzonych napojów i produktów powstałych z oczyszczonych zbóż przy równoczesnym rzadkim spożywaniu warzyw oraz zdrowych napojów (soki warzywne, warzywno- owocowe, zielona herbata). Dieta wzmacniająca układ odpornościowy jest natomiast dokładnie odwrotna.

Stany zapalne organizmu może powodować nie tylko rodzaj pożywienia, ale także sposób jego przyrządzania. W związku z tym smażenie i gotowanie w wysokiej temperaturze oraz grillowanie nie jest zalecane, ponieważ w wyniku takiego przygotowywania dań wytwarzają się związki kancerogenne.

Na szczęście istnieje wiele sposobów, które pozwalają zredukować chroniczny stan zapalny. Zalicza się do nich m.in. wysoka aktywność fizyczna, kontrola wagi, a także odpowiednia dieta. Już teraz warto wprowadzić te nawyki do codziennego życia. Podstawowe zasady żywieniowe, którymi warto się kierować są następujące:

1. Stosuj zbilansowaną dietę bogatą w warzywa, owoce, chude mięso, ryby i produkty pełnoziarniste.
2. Spożywaj jedynie tłuszcze nienasycone.
3. Włącz do diety dobre źródła kwasów omega-3 i omega-6.
4. Wyeliminuj z diety produkty wysokoprzetworzone.

autor: Justyna Lachowicz

Więcej informacji:
https://www.vox.com/2015/10/26/9616524/processed-meat-bacon-who-cancer-red-meat
https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/199488


podobne artykuły

produkty