Nawiązując do analizy badań przeprowadzonej przez Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization), spożywanie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlaczego tak się dzieje? Zostało to wyjaśnione w badaniu opublikowanym w dzienniku JAMA Oncology. Opisano tam, że niektóre pokarmy, w tym wysokoprzetworzone mięso, powodują stany zapalne organizmu, co z kolei przyczynia się do wysokiej zachorowalności.
Istnieje kilka czynników powodujących chroniczny stan zapalny organizmu i stosowanie nieodpowiedniej diety jest jednym z nich. Naukowcy odkryli, że nieodpowiednia dieta zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 32%.
Z jednej strony chwilowy stan zapalny organizmu jest korzystny, ponieważ informuje organizm o problemie i stymuluje układ odpornościowy do jego zwalczenia. Z drugiej strony, stale utrzymujący się stan zapalny blokuje układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. W badaniach odkryto powiązania między chronicznym stanem zapalnym a chorobami, takimi jak rak, osteoporoza, cukrzyca i problemy układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które są mało aktywne fizycznie, otyłe i spożywają niezdrowe pokarmy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.
Niezdrowa dieta, zwiększająca ryzyko zachorowania na raka obejmuje spożywanie dużej ilości przetworzonego mięsa, czerwonego mięsa, słodzonych napojów i produktów powstałych z oczyszczonych zbóż przy równoczesnym rzadkim spożywaniu warzyw oraz zdrowych napojów (soki warzywne, warzywno- owocowe, zielona herbata). Dieta wzmacniająca układ odpornościowy jest natomiast dokładnie odwrotna.
Stany zapalne organizmu może powodować nie tylko rodzaj pożywienia, ale także sposób jego przyrządzania. W związku z tym smażenie i gotowanie w wysokiej temperaturze oraz grillowanie nie jest zalecane, ponieważ w wyniku takiego przygotowywania dań wytwarzają się związki kancerogenne.
Na szczęście istnieje wiele sposobów, które pozwalają zredukować chroniczny stan zapalny. Zalicza się do nich m.in. wysoka aktywność fizyczna, kontrola wagi, a także odpowiednia dieta. Już teraz warto wprowadzić te nawyki do codziennego życia. Podstawowe zasady żywieniowe, którymi warto się kierować są następujące:
1. Stosuj zbilansowaną dietę bogatą w warzywa, owoce, chude mięso, ryby i produkty pełnoziarniste.
2. Spożywaj jedynie tłuszcze nienasycone.
3. Włącz do diety dobre źródła kwasów omega-3 i omega-6.
4. Wyeliminuj z diety produkty wysokoprzetworzone.
autor: Justyna Lachowicz
Więcej informacji:
https://www.vox.com/2015/10/26/9616524/processed-meat-bacon-who-cancer-red-meat
https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/199488