Zaczął się sezon na cytrusy: na sklepowych półkach piętrzą się skrzynie z przepysznie wyglądającymi pomarańczami, mandarynkami... Wabią kolorem, a w środku są soczyste jak o żadnej innej porze roku. Pewnie wiecie, że te owoce to doskonałe źródło witaminy C.
Jedna pomarańcza = 116,2 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C
Witamina C to rozpuszczalny w wodzie przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom wewnątrz oraz na zewnątrz komórek. A to właśnie wewnętrzne uszkodzenia komórkowe w DNA, spowodowanie działaniem wolnych rodników, prowadzą do powstania nowotworu!
W tych częściach ciała w których dochodzi do bardzo szybkiej wymiany starych komórek na nowe, takich jak przewód pokarmowy, zapobieganie mutacjom w DNA jest równoważne z zapobieganiem nowotworom. I dlatego:
Przyjmowanie dużych dawek witaminy C zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego.
Pamiętajcie także o innych naturalnych źródłach witaminy C, takich jak pomidory, jarmuż, a zwłaszcza papryka i mango. Urozmaicajcie swoje posiłki, co jest bardzo istotne. Tylko regularne stosowanie odpowiedniej diety spełnia swoje profilaktyczne działanie, a dbając o jej urozmaicenie sprawiamy, że chętniej ją kontynuujemy.