Ostre papryczki zawierają kapsaicynę, jest to organiczny związek chemiczny, alkaloid, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyreceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie, czyli jej ostrość, jest mierzona w SHU (skali Scoville'a).
Kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 przez amerykańskiego chemika L.T. Thresha.
Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. |
Przepis na nalewkę z papryczek (habanero lub chili):
1,5 kilograma ostrej papryki (im ostrzejsza tym lepsza!), obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi - połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (róbcie to koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyjcie ręce. Uwaga! Nie dotknijcie oka lub miejsc intymnych). Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (najlepiej do lodówki) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Po upływie tego czasu można zlać płyn do butelki.
Używajcie 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Popijajcie wyłącznie mlekiem dla złagodzenia ostrości. Tylko mleko ma właściwości łagodzące. Można zjeść małą kromeczkę chleba grubo posmarowaną masłem.
Ważne!
- Nie należy się obawiać ujemnego wpływu ostrości papryki na przewód pokarmowy. Opinia, że ostrość szkodzi, to mit. Wręcz przeciwnie, kapsaicyna doskonale reguluje cały układ wewnętrzny, co np. jest wspaniałe w przypadku nadwagi, bo nie pozwala się rozwijać nowym tłuszczom.
- Papryczek nie wyrzucajcie, są dobrym dodatkiem do potraw indyjskich, tajskich lub sałatek.
- Najostrzejszą, a więc i najbogatszą w kapsaicynę jest papryka habanero, którą czasami możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Jeśli nie mamy dostępu do papryki habanero, można użyć papryki chili.
- Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych ponieważ składniki są naturalnymi produktami spożywczymi.