Pesto zawiera w sobie kilka antyrakowych składników, takich jak:
bazylia, czosnek, migdały, pieprz cayenne. Według licznych badań działają one antyrakowo w przypadku raka piersi, raka prostaty, białaczki czy raka jelita. W dodatku pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje na kanapce, w sałatce czy jako dodatek do makaronu. Jak nie mam czasu na gotowanie taki makaron z peso i równie antyrakowym awokado to najczęstszy obiad, jaki szykuję.
Przepis:
- dwie doniczki świeżej bazylii
- dwie garście zmielonych migdałów, orzeszków piniowych bądź nerkowca
- 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)
- pieprz cayenne i sól do smaku
- Obierzcie czosnek
- Do blendera przełóżcie bazylię, czosnek, dolejcie oliwę, pieprz, sól i zmiksujcie na jednolitą masę
- Przełóżcie do słoiczka.
Gotowe! Uwaga: jeśli masa wystaje ponad poziom oliwy dolejcie jej trochę, żeby nie spleśniała. Tak przygotowaną masę trzymajcie w lodówce
Smacznego :)