Dziś parę słów o mango, które jest jedynym składnikiem naszych ulubionych lodów. Robimy z niego przepyszny, mocno owocowy sorbet, który uwielbia cała nasza rodzina i znajomi. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smakuje o wiele lepiej niż jakikolwiek sorbet z lodziarni, naszpikowany cukrem i innymi dodatkami, często chemicznymi.
Ponieważ w Polsce ciężko kupić miękkie, dojrzałe mango, poza tym cena tego owocu jest kosmiczna, polecamy korzystanie z gotowego przecieru (ważne aby nie zawierał cukru). Ułatwia on przygotowanie lodów i nadaje się do wielu innych przepisów na pyszne desery i koktajle.
Przepis na lody z mango:
500g. przecieru z mango wlewamy do maszynki do lodów, włączamy i po 4 minutach gotowe :)
jeśli nie posiadacie maszynki do lodów, możecie zmrozić mus w specjalnych foremkach do robienia lodów na patyku (też wychodzą pyszne) bądź zamrozić w innym małym naczyniu (wtedy po wyjęciu warto odczekać trochę aż lody się lekko rozmrożą i zmiękną).
Mango właściwości
Mango to prawdziwy "superfood". Z ponad 4000 odkrytych przez naukowców polifenoli o właściwościach przeciwutleniających, ten żółty owoc zawiera wiele z nich, co zbadała m.in. dr Edralin Lucas. Polifenole wyszukują szkodliwe wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami, które prowadzą do rozwoju nowotworu.
Z kolei inna badaczka, Susanne Talcott, ktora w 2010 roku badała kompleksowo zdrowotne właściwości mango, potwierdziła jego antyrakowe działanie. Ich badania dowiodły, że mango namierzało komórki raka okrężnicy oraz piersi, które potem doświadczały apoptozy, czyli śmierci komórki.
Mango działa też w następnej kolejności na raka płuc, prostaty i białaczkę. Zawarty w nim lupeol - silnie antyrakowa substancja, w warunkach laboratoryjnych powoduje też śmierć komórek nowotworowych raka trzustki, czego dowiodły badania przeprowadzone przez naukowców z University of Wisconsin.
POLIFENOLE zawarte w mango skutecznie namierzają i niszczą szkodliwe komórki nowotworowe, jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek, a to fenomen unikatowy w naturze i nieobecny w medycynie farmaceutycznej.
Ponadto mango:
- zawiera mnóstwo witaminy A i beta-karotenu, a także witaminy E i C
- ma pokaźną dawkę potasu i magnezu, dzięki którym wspiera prawidłową pracę serca
- poprawia stan cery
- poprawia stan wzroku
- leczy stany zapalne (bardzo ważne w profilaktyce raka)
- obniża poziom cholesterolu
- odchudza
Także nie ma co się zastanawiać, wcinajcie mango na zdrowie! Chyba że nie lubicie...ale kto nie lubi czegoś tak pysznego? ;)