Ryby kojarzą się ze zdrowym pokarmem, zawierającym dużo białka i kwasów omega-3. W dodatku lekkostrawnym i stosunkowo mało kalorycznym. Wydają się być dobrym wyborem, skoro pochodzą z głębin mórz. Zapominamy, że nie wszystkie z tych głębin pochodzą, bo ich ogromna popularność przełożyła się na mnóstwo sztucznych hodowli, modyfikacji genetycznych, antybiotyków którymi karmi się ryby. A i te złowione w morzu niestety często nie ustępują pod kątem zanieczyszczeń swoim hodowlanym krewniakom. Morza są w dużej mierze skażone przez latami wdrażaną błędną politykę człowieka, która nie przewidywała swoich skutków.
Konsumpcja ryb podwoiła się w ostatnich latach, za sprawą mody na ich spożywanie. Badania nad antyrakowym oddziaływaniem ryb wnoszą niestety niezbyt optymistyczne wnioski: tylko w nielicznych wyszło, że bogata w rybie mięso ryba może zmniejszyć o 3-4 procent ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Reszta badań nie wykazała antyrakowego oddziaływania ryb czy owoców morza.
Biorąc pod uwagę stopień zanieczyszczenia ryb, jakie lądują na naszych talerzach albo w pysznej rolce sushi, warto postawić pytanie, czy tak duża obecnie konsumpcja ryb nie wpływa na większe ryzyko powstawania nowotworów?
Niektóre ryby bywają w takim stopniu skażone metalami ciężkimi, że można je nazwać ich złożami!
Według raportu WHO 99 procent ogólnej ilości metylortęci (która jest najbardziej toksycznym związkiem rtęci), jaka wnika do naszych organizmów, pochodzi z pożywienia głównie z ryb. Podobnie sprawa wygląda z równie trującymi kadmem, arsenem i ołowiem. IARC (International Agency for Research on Cancer) działająca przy WHO sklasyfikowała te występujące w rybach trucizny jako czynnik o udowodnionym działaniu rakotwórczym na ludzki organizm. Jakby tego było mało, ryby drapieżne i mięsożerne kumulują w sobie też inną bardzo niebezpieczną substancję: PCB. To związek szeroko używany w przemyśle do roku 1987, kiedy zaprzestano jego produkcji uznając za skrajnie szkodliwy dla zdrowia. Niestety ryby przenoszą ten związek do dziś w kolejnych etapach łańcucha pokarmowego.
Lista ryb najbardziej skażonych:
- łosoś
- tuńczyk czerwony
- włócznik
- halibut
- węgorz
- gardłosz atlantycki
- marlin
- czerwony tuńczyk
- rekinek psi
- koleń
- z owoców morza: trąbiki, kraby
Ranking zdrowych ryb kumulujących najmniej zanieczyszczeń:
- makrela
- sardela
- sardynka
- dorada
- labraks
- sola
- z owoców morza: krewetki, małże
Zdrowe ryby
Warto docenić zwłaszcza dorady, sardynki i makrele, które coraz częściej można dostać w surowej postaci w sklepach rybnych. Upieczone w piekarniku lub przygotowane na parze będą bardzo dobrym wyborem. Inna obróbka ryb, na przykład bardzo popularne w Polsce wędzenie powoduje wydzielanie się rakotwórczych benzopirenów, więc należy ograniczyć ilość ryb spożywanych w tej postaci. Więcej o smogu i szkodliwych benzapirenach pisaliśmy tutaj : rakotwórczy smog i stężenie benzapirenu w Polsce
Źródło: World Cancer Research Found, Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: A Global Perspective.