W Polsce tradycyjnie używa się pietruszki do rosołu, albo do posypania ziemniaków. Oregano - często spotkać można na pizzy. Bazylia z kolei jest często używana w restauracjach do... dekorowania potraw. Nie mamy nawyku używania ziół na co dzień. Może jeśli więcej osób zdawałoby sobie sprawę jak korzystny mają wpływ na nasze zdrowie, sytuacja by się zmieniła?
Zioła na raka
Wiele ziół i przypraw działa jak pewien znany lek przeciwrakowy o nazwie Gleevec. Jest bardzo skuteczny w leczeniu pospolitej białaczki a także raka jelit. Dr Larry Norton, onkolog i były prezes Amerykańskiego Stowarzyszenia Onkologii Klinicznej określił go mianem "cudu". Faktycznie Gleevec otworzył nową erę leków przeciwnowotworowych. Nie truje on komórek raka jak to ma miejsce w przypadku chemioterapii, ale blokuje mechanizmy komórkowe, hamując rozwój guza. Podawany codziennie ogranicza wzrost nowotworu, który przestaje być groźny.
Tak samo działają zioła z rodziny jasnowatych:
- mięta
- tymianek
- majeranek
- oregano
- bazylia
- rozmaryn
Zawierają one bardzo dużo związków organicznych z rodziny terpenów (to dzięki nim tak wspaniale pachną i smakują). Badania dowiodły, że terpeny hamują wzrost wielu rodzajów guzów - ograniczają mnożenie się ich komórek albo nawet prowadzą do ich obumierania!
W rozmarynie występuje terpen o nazwie karnozol, który wpływa na zdolność komórek rakowych do atakowania sąsiadujących z nimi tkanek. Kiedy rak nie może poszerzać swojej przestrzeni- traci złośliwość. Ponadto ekstrakt z rozmarynu stosowany u chorych w trakcie chemioterapii wpływa bardzo korzystnie na jej oddziaływanie na komórki rakowe (badanie Narodowego Instytutu Raka). Dzięki czemu złośliwe komórki łatwiej reagują na chemię.
Warto też przyjrzeć się starej dobrej pietruszce i selerowi. Są one bogatym źródłem apigeniny, która mocno osłabia proces tworzenia się nowych naczyń krwionośnych potrzebnych guzowi do rozwoju. Według badan czyni to tak silnie jak lek Gleevec! Co najlepsze, efekt obserwuje się we krwi bardzo szybko po zjedzeniu pietruszki.
Oczywiście pamiętajcie o kurkumie i imbirze, dwóch najważniejszych antyrakowych przyprawach. Naprawdę warto spożywać je codziennie! Przypominamy prosty przepis na napar za kurkumy, czyli genialny antyrakowy napój.
Pamiętajcie, aby zjadać wymienione zioła jak najczęściej. Dodawajcie je w dużej ilości do sałatek, zup, na kanapki albo zjadajcie same! Pamiętajcie, że takie zioła jak bazylia czy pietruszka nie muszą być tylko dodatkiem w formie jednego-dwóch listków, ale mogą być głównym składnikiem np. sałatki.