Antyrakowy mus z awokado


Składniki:
  • 4 dojrzałe awokado
  • 2 czerwone papryki (najlepiej eko)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cayenne
  • świeża kolendra (albo kilka ziaren)

1.Papryki pieczcie w piekarniku pod grillem do czasu, aż ich skórka ściemnieje i stanie się nabrzmiała
2. Przełóżcie je do foliowego woreczka na 10 minut, po czym skórka powinna łatwo dać się ściągnąć. Usuńcie nasiona
3. Obraną paprykę pokrójcie w cienkie paseczki
4. Przekrójcie awokado, oddzielcie miąższ od skórki (najłatwiej wyskrobać je łyżką do zupy- jeśli owoc jest dojrzały) i wyjmijcie pestki
5. Wyciśnijcie czosnek i sok z cytryny, zmieszajcie z miąższem awokado, dodajcie pieprz cayenne i kolendrę i lekko zblendujcie (można też ugnieść i wymieszać masę widelcem)
6. Krem rozłożyć do miseczek, ozdobić paskami pieczonej papryki
7. Polać oliwą z oliwek albo olejem lnianym

Jeśli uda Wam się tak wydobyć łyżką awokado, aby połówki skórki pozostały nienaruszone, możecie podać krem w skórce, wygląda super :)

SKŁADNIKI ANTYRAKOWE:


Pamiętacie, że awokado to OWOC i jakie ma antynowotworowe właściwości?