Budwigowa kasza jaglana z orzechami


O właściwościach i zastosowaniu Diety Budwigowej w profilaktyce antynowotworowej pisaliśmy w poprzednich artykułach.

Przeczytaj tutaj.


Dzisiaj chcemy Wam przedstawić jak w łatwy i smaczny sposób urozmaicić swój jadłospis o olej lniany, który jest głównym składnikiem wspomnianej diety. Kasza jaglana z orzechami jest świetną propozycją na zdrowe, lekkie i pożywne śniadanie.


  • Kaszę jaglaną zalewamy zimna wodą i pozostawiamy na około 1 godzinę. Następnie należy ją przepłukać i wsypać do wrzącej, osolonej wody w proporcji 1:2 (na jedną porcję kaszy 2 porcje wody). Gotujemy do momentu wchłonięcia się płynu
  • Gdy kasza się gotuje przy pomocy moździerza rozgniatamy migdały i orzechy
  • Ugotowaną kaszę jaglaną wykładamy do głębokiego talerza i polewamy olejem lnianym (ilość według uznania). Dodajmy rozgniecione orzechy, żurawinę i posypujemy szczyptą cynamonu. W celu zwiększenia odporności warto dodać 2 łyżki inuliny (dodatkowo dosłodzi danie) i łyżeczkę pyłku pszczelego

Smacznego!