Czosnek chroni przed rakotwórczym działaniem papierosów...oraz potraw z grilla!


Czosnek od dawna był znany jako zioło lecznicze, recepty na leki bazujące na nim można znaleźć już na sumeryjskich tabliczkach z trzeciego tysiąclecia p.n.e.! Znacznie później, bo w 1858 roku Ludwik Pasteur odkrył jego bakteriobójcze właściwości. Czosnek odegrał też niemałą rolę podczas pierwszej i drugiej wojny światowej, kiedy używano go w bandażach do zapobiegania infekcjom. Z powodzeniem zastępował wtedy chemiczne antybiotyki.


Co wiemy o jego antyrakowym działaniu?


Jeśli chcemy chronić się przed rakiem, nie powinno go zabraknąć w naszej diecie! Antynowotworowe właściwości czosnku są ogromne. Badania nad czosnkiem i rakiem dowiodły, że spożywanie go wpływa na zmniejszanie się raka nerki oraz prostaty. Czosnek pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się poziom insuliny i IGF, czyli zmniejsza się dzięki niemu wzrost komórek
nowotworowych.

Czosnek chroni przed rakiem palaczy oraz...miłośników grilla!


Czy mięso z grilla jest rakotwórcze? Tak. Co mają do siebie papierosy i rak? Niestety wiele. Spożywanie czosnku w przypadku osób palących choć po części osłabia kancerogenne działanie tytoniu. Zawdzięczamy to związkom siarki, które zmniejszają negatywny wpływ nitrozoamin i związków n-nitrozo, które powstają podczas spalania tytoniu czy...mięsie przypalonym na grillu. Te same związki wpływają też na obumieranie komórek raka okrężnicy, prostaty, płuc, piersi oraz białaczki.

UWAGA! Aktywne związki czosnku, które wyzwalają się podczas jego gniecenia przyswoicie o wiele łatwiej, jeśli zmieszacie go z niewielką ilością oliwy!


PRZEPISY:
Stosujcie go do sałatek, kanapek, dodawajcie do dań warzywnych. Doskonale sprawdza się w połączeniu z pulpą pomidorową, curry i kurkumą, dzięki którym danie zmienia się w prawdziwą bombę antynowotworową.