Dieta Dr Budwig - Królowa diet antyrakowych! Silnie antynowotworowa, antyzapalna, przeciwpasożytnicza, detoksykacyjna i przeciwgrzybicza w jednym. W dodatku prosta.



Dieta Dr Budwig to przede wszystkim dieta przeciwnowotworowa, choć jak pisała sama Dr Budwig ma bardzo szerokie spektrum zastosowań prozdrowotnych, takich jak choroby przewodu pokarmowego, naczyniowe, dermatologiczne, otłuszczenie wątroby,  stwardnienie rozsiane, pasożyty człowieka i wiele innych (W publikacjach Dr Budwig wskazuje na 50 różnych chorób cywilizacyjnych które leczy opracowana przez nią dieta).


Johanna Budwig (1908 - 2003) , doktor fizyki i chemii, lekarz medycyny oraz naturopata. Była ekspert od tłuszczów i leków w Ministerstwie Zdrowia (Federal Health Office). Pracując w ministerstwie badała wiele leków przeciwnowotworowych, które wchodziły na rynek niemiecki. Jest jednym z największych autorytetów na świecie w dziedzinie tłuszczów i olejów. Dokonała klasyfikacji  kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Przeprowadziła szczegółowe badania nad uwodornionymi tłuszczami trans na zdrowie człowieka i doszła do wniosku, że są one bardzo szkodliwe. Jednocześnie odkryła lecznicze właściwości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych na choroby zwyrodnieniowe, włącznie z chorobami nowotworowymi.


Dr Budwig opisuje swoją dietę jako olejowo - białkową. Polega ona przede wszystkim na stosowaniu pasty sporządzonej z białego, chudego twarogu i oleju lnianego.

Przepis na pastę Dr Budwig:

- 2-3 łyżki ekologicznego oleju lnianego (świeżego, przechowywanego w lodówce!)
- około 125 g odtłuszczonego twarogu (najlepiej z mleka ekologicznego)
- 2-3 łyżki mleka, jogurtu lub kefiru (najlepiej ekologicznego, ilość zależy od gęstości, jaka nam najbardziej odpowiada)

Dodatkowo możemy wykonać pastę w różnych wariacjach smakowych:

- na słodko: inulina, miód, wanilia, cynamon, sproszkowane jagody Acai, mus z mango - przypomnijmy że inulina, cynamon, mus z mango i jagody Acai są też silnie antyrakowe

- z owocami: dowolne wkrojone owoce - najlepiej te o właściwościach antyrakowych, np. ananas, papaja, jagody, winogrona, mango

- na ostro: z czosnkiem, pieprzem, papryką, kurkumą, cebulką, imbirem - warto wspomnieć, że wszystkie te dodatki, a zwłaszcza kurkuma, imbir, czosnek i pieprz są silnie antyrakowe

- z ziołami - dowolnie dosypane suszone bądź wkrojone świeże zioła

- z orzechami


Dr Budwig, będąca wszechstronnie wykształconym naukowcem stworzyła, z połączenia wykorzystywanych na co dzień produktów spożywczych, dietę zawierającą szereg zróżnicowanych, silnie oddziałujących na organizm substancji o działaniu prozdrowotnym

Produkty stosowane w diecie Dr Budwig:

  • ekologiczny olej lniany: ok. 4-8 łyżek dziennie (używany wraz z serem do pasty dr Budwig oraz Oleoluxu – mieszanki oleju kokosowego i lnianego),
  • siemię lniane: 4-6 łyżek – mielone bezpośrednio przed spożyciem wraz z sokiem warzywnym lub owocowym,
  • ser biały odtłuszczony: ok. 125 – 200 gram dziennie,
  • sok z kiszonej kapusty: ( sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie (zawsze rano),
  • olej kokosowy (wchodzi w skład oleoloxu),
  • miód,
  • świeżo wyciskany sok z marchwi: 1 szklanka,
  • sok z papai i ananasa: po 1 szklance,
  • drożdże liofilizowane: 1 łyżka,
  • owoce,
  • surowe i gotowane warzywa,
  • kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana),
  • płatki owsiane,
  • świeże i suszone zioła,
  • wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino

Wszystkie te wymienione produkty, stosowane w różnych konfiguracjach, tworzą bardzo silne związki o szerokim prozdrowotnym działaniu.


UWAGA!

Dr Budwig w swojej diecie zaleca wyłącznie produkty ekologiczne. W jej diecie jest zakaz spożywania produktów wysoko przetworzonych zawierających tłuszcze trans, konserwanty, barwniki, wypełniacze, wzmacniacze smaku. Wybierając olej lniany upewnijcie się, że ma certyfikat ekologicznej uprawy.

Sprawdź dostępność w naszym sklepie


Dzięki stosowaniu się do diety Budwigowej dostarczycie do swojego organizmu niezastąpione składniki:

  • kwas alfa-linolenowy – zwany również omega-3, zawarty w oleju lnianym i nasionach siemienia lnianego,
  • kiszonki i soki z kiszonek – korzystna mikroflora niezbędna do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego,
  • antyoksydanty – zawarte w owocach, warzywach, sokach,
  • związki cyjanogenne – zawarte w siemieniu lnianym w postaci glikozydów cyjanogennych, takich jak linamaryna i lotaustralina, które uwalniają się tylko z rozdrobnionych i namoczonych nasion, dając wolny cyjanowodór. W połączeniu z enzymem papainą zawartym w soku z papai ma on nawet silniejsze oddziaływanie niż te z gorzkich pestek moreli,
  • aktywne enzymy z soków owocowych – soki z papai, ananasa i warzyw dostarczają aktywnych enzymów rozkładających otoczki białkowe komórek nowotworowych,
  • lignany – występujące w mielonym siemieniu lnianym. Spełniają one funkcje regulującą gospodarkę hormonalną m.in. estrogenową, co jest pomocne przy chorobach nowotworowych estrogenozależnych.
  • pastę z białego sera połączonego z olejem lnianym - pasta dr Budwig jest podstawowym produktem leczniczym diety i jej głównym elementem rozpoznawczym. Dostarcza do organizmu zarówno niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z oleju lnianego oraz niezbędne aminokwasy, w szczególności L-cysteinę.

Oczywiście najlepsze efekty przynosi stosowanie się ściśle do zasad diety Budwigowej - Dr Budwig wyleczyła przy jej użyciu 2400 osób z choroby nowotworowej. Jednak profilaktycznie warto stosować wymienione przez nią produkty na co dzień, w różnych konfiguracjach, im częściej tym lepiej, jako wsparcie dla swojej codziennej diety. OD siebie dodam tylko że pasta budwigowa plus mus z mago, albo pasta budwigowa z prażonym słonecznikiem oraz pieprzem i kurkumą to przepyszne przekąski, które uwielbiam, ale na pewno każdy w Was znajdzie swoje ulubione smaki w propozycjach Dr Budwig. Dlatego testujcie, próbujcie bo to naprawdę smaczna, ale też warta zachodu dieta- jej korzyści dla naszego zdrowia nie mają sobie równych.

Dr Budwig w swoich badaniach odkryła, że dzięki połączeniu sera białego (cysteiny) oraz oleju lnianego (kwasów tłuszczowych omega-3) nasz organizm zdecydowanie lepiej przyswaja te niezbędne do leczenia raka kwasy tłuszczowe! Jest to ogromnie ważne, szczególnie że często zaleca się terapeutyczne stosowanie jakiś związków leczniczych, ale w wielu przypadkach nawet podawanie ich dużych dawek nie jest jednoznaczne z ich przyswajaniem!