MORINGA OLEJODAJNA - drzewo, które pełni nieocenioną funkcję w profilaktyce raka


Moringa to inaczej drzewo chrzanowe, popularne zwłaszcza w Indiach i Pakistanie. Roślina, której właściwości praktycznie nie mają sobie równych. Zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Robi wrażenie, prawda?


Nas jednak oczywiście najbardziej interesuje jej antyrakowe oddziaływanie.


Moringa zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy. 26 substancji! hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Posiada również bardzo wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Możemy śmiało powiedzieć, że moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (w skrócie ORAC - Oxygen Radical Absorbancji Capacity), czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy.


Morniga to istna skarbnica antyoksydantów, które chronią przez rozwojem nowotworów, chorób krążenia i opóźniających proces starzenia.


Spośród 46 antyoksydantów, które posiada moringa, warto wymienić zeatynę, salwesterol i chlorofil. Zeatyna jest odpowiedzialna za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały wchłonięte przez nasz organizm. Salwesterol z kolei należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny. Badania naukowe pokazały, że salwesterol ma także właściwości silnie przeciwnowotworowe - przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną substancję, co prowadzi do zniszczenia guza. Ponadto wykazano, że moringa odznacza się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin. Chlorofil to zielony barwnik wspomagający procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków, w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi, dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.


Jak ją spożywać?

Moringę możemy kupić najczęściej w postaci sproszkowanych liści. Można albo po prostu zrobić z nich napar,  albo wsypać do zupy czy sosu. Można też dodawać ją do masy na pasztet, czy np. kotlety z soczewicy albo ziemniaków puree. Ja osobiście codziennie dodaję ją do koktajli - po prostu wsypuję 1-2 łyżki do reszty składników, blenduję i piję.

Sprawdź cenę w naszym sklepie.