Popcorn może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia



3 (rakotwórcze) powody:

  1. Torebki, w której jest sprzedawany popcorn zawierają związek chemiczny o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w produkcji powłok odpornych na przywieranie, w tym także do produkcji teflonu. Związek ten po podgrzaniu ma działanie rakotwórcze oraz powoduje bezpłodność, jak wykazały testy laboratoryjne na zwierzętach, dlatego znalazł się on w wykazie związków silnie kancerogennych!
  2. Jeśli chodzi o zawartość torebki – co prawda producenci używają różnej receptury, jednak większość z nich wykorzystuje olej sojowy – będący produktem rolnictwa GMO.
  3. Do popcornu dodawane są również środki konserwujące,. takie jak galusan propylu, będący przeciwutleniaczem o niekorzystnym wpływie na zdrowie człowieka – jego przedawkowanie może doprowadzać do egzeny, podrażnień żołądka i skóry oraz astmy. Na domiar złego producenci nie deklarują na opakowaniu źródła pochodzenia samych ziaren kukurydzy. Niestety przeważnie pochodzi ona z upraw GMO, a w najlepszym razie z konwencjonalnych upraw w znacznym stopniu wykorzystujących chemiczne środki ochrony roślin.

Jeśli lubicie popcorn nie musicie jednak z niego rezygnować - wybierajcie jednak ekologiczne ziarna, które można kupić na eko bazarach, w ekologicznych sklepach albo w internecie. Do samej zaś procedury robienia popcornu wykorzystujcie specjalne maszynki do popcornu, które prażą go beztłuszczowo.