Przepis na antynoworworową nalewkę (bezalkoholową) z ostrych papryczek



Ostre papryczki zawierają kapsaicynę, jest to organiczny związek chemiczny, alkaloid, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyreceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie, czyli jej ostrość, jest mierzona w SHU (skali Scoville'a).

Kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 przez amerykańskiego chemika L.T. Thresha.


Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii.

Przepis na nalewkę:

1,5 kilograma ostrej papryki (im ostrzejsza tym lepsza!), obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi - połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (róbcie to koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyjcie ręce. Uwaga! Nie dotknijcie oka lub miejsc intymnych). Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (najlepiej do lodówki) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Po upływie tego czasu można zlać płyn do butelki.


Używajcie 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Popijajcie wyłącznie mlekiem dla złagodzenia ostrości. Tylko mleko ma właściwości łagodzące. Można zjeść małą kromeczkę chleba grubo posmarowaną masłem.


Ważne!

  • Nie należy się obawiać ujemnego wpływu ostrości papryki na przewód pokarmowy. Opinia, że ostrość szkodzi, to mit. Wręcz przeciwnie, kapsaicyna doskonale reguluje cały układ wewnętrzny, co np. jest wspaniałe w przypadku nadwagi, bo nie pozwala się rozwijać nowym tłuszczom.
  • Papryczek nie wyrzucajcie, są dobrym dodatkiem do potraw indyjskich, tajskich lub sałatek.
  • Najostrzejszą, a więc i najbogatszą w kapsaicynę jest papryka habanero, którą czasami możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Jeśli nie mamy dostępu do papryki habanero, można użyć papryki chili.
  • Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych ponieważ składniki są naturalnymi produktami spożywczymi.