Sok warzywny: broń numer 1 w walce z rakiem



Soki warzywne to jedna z najlepszych opcji zwalczania nowotworu poprzez dietę. Warzywa mają mnóstwo antynowotworowych składników, które w innej postaci ciężko byłoby spożywać w odpowiedniej ilości, w końcu kto z nas zjadłby kilka kilo na raz. Najsilniej antyrakowo działają marchew, kapusta, zielone szparagi, brokuły, buraki czerwone, kalafior.


Antyrakowy sok warzywny powinien zawierać:

1) Sok z marchwi (z kilku sztuk)
2) Sok z buraków (z co najmniej dwóch czerwonych buraków)
3) Znaczną ilość warzyw krzyżowych w tym brokuły, kapusta, kalafior (są ważne zarówno pod kątem zwalczania raka jak i ochrony wątroby)

Warto dodać do soku kurkumę i/lub imbir (świeże albo w proszku).

Dodatkowo błonnik zawarty w warzywach uszczelnia błonę śluzową jelit, co pozwala na maksymalne wchłanianie substancji odżywczych.

Uwaga: Burak może spowodować, że w mocz zmieni kolor na czerwony.

Jeśli ktoś nie lubi wytrawnego smaku, można dodać jabłko, gruszkę lub inny owoc, ale pamiętajcie, że owoce cechują się wysoką zawartością cukrów - czyli najlepiej pić sok tylko z warzyw, albo dodać ich naprawdę niewielką ilość w stosunku do ilości warzyw.


Lista substancji antyrakowych:

Surowe Marchewki: alfa-karoten, beta-karoten, witamina E, itp.
Surowe brokuły: sulforafanu / izotiocyjaniany
Surowa kapusta: izotiocyjaniany
Zielone szparagi: saponiny
Buraki czerwone: proantocyjanidyny PAC lub OPC
Kurkuma: kurkumina