Wino - trucizna czy lek? Cała prawda z badań naukowych


Zdania naukowców są w tej kwestii podzielone. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem sugeruje, że alkohol jest szkodliwy i jest czynnikiem potencjalnie rakotwórczym. Czerwone wino alkoholem oczywiście jest, więc teoretycznie należy je włączyć w ich opinię.

Teoretycznie, bo czerwone wino ma jednak zupełnie inne właściwości niż inne alkohole. Zawiera resweratrol, który jest antyrakowym składnikiem. Został on odkryty w latach 90 XX wieku przez japońskich naukowców i od tego czasu przeprowadzono na nim setki badań.

Jak działa resweratrol?

Pomaga winorośli chronić się przez skutkami szkodliwego promieniowania ultrafioletowego i ozonu. Oddziałuje na wszystkie etapy transformacji komórki prawidłowej w nowotworową*:
- na inicjację raka
- wpływa na proces podziału zmutowanej już komórki
- oraz na rozplenianie się komórek nowotworowych

*działanie to zostało zaobserwowane w wielu badaniach eksperymentalnych na modelu raka skóry, prostaty, okrężnicy, trzustki i przełyku


Resweratrol działa hamująco na proces nowotworzenia.

Powoduje tzw. apoptozę, czyli nic innego jak samobójstwo uszkodzonych komórek, które mogłyby zrakowieć, a także zwiększa sprawność naprawy genów, które zostały uszkodzone na skutek toksyn chemicznych lub promieniowania. Biorąc pod uwagę, że sam alkohol jest właśnie toksyną, można wyciągnąć wniosek, że działanie resweratrolu zawartego w czerwonym winie balansuje w pewnym stopniu szkodliwe działanie alkoholu, pytanie do jakiej ilości? Eksperci z World Cancer Research Fund stwierdzili, że dokładne ustalenie ilości wina, od której zaczyna ono wykazywać potencjalnie kancerogenny (rakotwórczy) efekt nie jest możliwe. Wiadomo natomiast, że jeśli macie zamiar pić czasem alkohol, to najlepszym wyborem będzie bez wątpienia czerwone wino bogate w resweratrol. Jeśli zachowamy w tym zdrowy umiar, to wino pite w rozsądnej ilości jest korzystne dla zdrowia. Na dodatek z profilaktyką antynowotworową w pakiecie.

Pytanie, co rozumieć przez rozsądną ilość?

Może warto się w tej kwestii podeprzeć wytycznymi WHO, które mówią, że w przypadku mężczyzn bezpieczne jest wypicie 4 porcji standardowych (w przypadku wina 13 % to 4 kieliszki po 100 ml albo 2 po 200 ml), natomiast w przypadku kobiet to 2 porcje standardowe (2 kieliszki po 100 ml albo jeden 200 ml). Pamiętajcie, że w restauracjach zazwyczaj objętość kieliszka to 175 ml, więc to prawie 2 porcje standardowe!

Warto też pamiętać o wytycznych specjalistów od uzależnień. Najważniejsze, żeby w każdym tygodniu mieć 4 dni wolne od picia alkoholu.

UWAGA! Wybierajcie czerwone, nie białe!
Łączna zawartość zdrowych polifenoli w czerwonym winie wynosi 2000 mg/l, czyli jest 5-10 razy większa niż w winie białym. Należą do nich flawonidy, flawiny, antocyjany i stilbeny (w tej ostatniej grupie związków mieści się resweratrol).


UWAGA!
Chorzy na nowotwór nie powinni pić alkoholu w ogóle. Nawet mała ilość może wspomagać rozwój guza.


Bibliografia:
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.
D. Khayat Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.