Zakwaszenie organizmu to jedna z głównych przyczyn raka! Sprawdź, czy możesz je mieć i jak się go pozbyć?



Przewlekłe zapalenia w naszym organizmie, wywołane infekcją, stresem lub innymi dolegliwościami, mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Jak to się dzieje?

Chroniczne zakwaszenie organizmu prowadzi do rozwoju grzybów candida oraz do przewlekłych stanów zapalnych, które z kolei prowadzą bezpośrednio do raka. Dlatego za przyczynę powstawania nowotworów naukowcy wskazują nadmierne zakwaszenie tkanek i narządów, które nie zostają odpowiednio zneutralizowane. Usunąć je mogą tzw. 4 kanały eliminowania: oddychanie, pocenie się, wydalanie w postaci moczu i kału. Jednak u większości ludzi nie są one w stanie poradzić sobie z poziomem zakwaszenia, jaki człowiek sobie "funduje" na co dzień. Dlaczego? Ludzie w obecnych czasach prowadzą bardzo kwasowy tryb życia i stosują kwasową dietę. Spożywanie mięsa, nabiału, ogromnych ilości cukru, zbyt mała ilość ruchu fizycznego, ćwiczeń oraz wysoki poziom stresu to główne czynniki prowadzące do chronicznego zakwaszenia, raka i śmierci.


Pocieszające jest to, że można przerwać to błędne koło, choć często wymaga to wprowadzenia sporych zmian to stylu życia:


DIETA

W codziennej diecie powinny przeważać warzywa, z dużą ilością tych zielonych, i najlepiej, aby były organiczne. Korzystne produkty wysoko zasadotwórcze to m.in. sałaty, botwina, szpinak surowy, czarna rzodkiew, dynie, bakłażany, ogórki, soki warzywne, z owoców kiwi, ananas, arbuz, dojrzałe banany i jabłka, kasza jaglana, kasza gryczana, siemię lniane, a także daktyle, figi, rodzynki. Bardzo dobrze odkwaszają także inulina, imbir i kurkuma, które mają ponadto silne antyrakowe działanie, więc warto je stosować na co dzień. Mięso działa mocno zakwaszająco, najlepiej z niego zrezygnować lub obniżyć ilość spożycia. Cukier też bardzo zakwasza, warto ograniczać jego ilość do minimum, zrezygnować ze słodyczy, czytać etykiety i wybierać produkty bezcukrowe. Generalnie zaleca się zasadę 80/20, czyli 80% jedzenia alkalicznego i 20% kwasowego.


NAPOJE

Warto pić spore ilości wody, najlepiej alkalicznej, unikać słodkich gazowanych napojów, ale też uważać na soki owocowe w myśl zasady "Pije się warzywa, owoce się je" - soki owocowe to często bomba cukrowa, nawet te niesłodzone! Dobrze pić na co dzień herbatę odkwaszającą (możecie ją nabyć w naszym sklepiku), albo kurkuminkę - własnoręcznie przyrządzany napój na bazie kurkumy i miodu, który ma ponadto silnie antyrakowe właściwości, przepis znajdziecie na naszej stronie.


RUCH

Trzeba dbać o odpowiednią ilość ruchu fizycznego, regularnie ćwiczyć, spacerować. Można ćwiczyć w domu, np.20 minut 2-3 razy w tygodniu, wybierać czasem schody zamiast windy, pójść gdzieś na piechotę zamiast podjechać. Uwaga! Nadmierna aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza! Dlatego jeśli lubicie wizyty w siłowni czy fitness to świetnie, ale wszystko z umiarem.


STRES

Należy dbać o obniżanie poziomu stresu na co dzień, warto zajmować się sferą psychiczną, dbać o relacje, praktykować to, co daje nam spokój ducha, dbać o czas wolny. W razie problemów i stresujących sytuacji korzystać z pomocy innych, w tym terapeuty, albo stosować techniki obniżające poziom stresu takie jak ćwiczenia relaksacyjne czy medytacja.


WAŻNE! Pamiętajcie, że żeby regularnie stosować nowe nawyki i się w nich "utrzymać", muszą one być dobrze do nas dobrane! To znaczy nowa dieta musi nam smakować, a ćwiczenia fizyczne czy sposoby redukcji stresu sprawiać przyjemność. Czasem wymaga to poszukiwań, testowania, ale gdy w końcu znajdziecie to, co Wam odpowiada, na pewno będziecie bardzo usatysfakcjonowani.


Warto przeprowadzić też odpowiednią terapię odkwaszającą:

Profilaktyka: przez 3 dni 2 razy dziennie pijemy roztwór - 1 łyżka sody stołowej / filiżankę ciepłej wody. Potem 10 dni przerwy po czym powtarzamy 3-dniowy cykl. Podczas całej kuracji (również w 10-dniowej przerwie) i po jej zakończeniu w celu podtrzymania efektów piejmy codziennie dodatkowo 2-3 filiżanki herbatki odkwaszającej.

Zatrzymanie i usunięcie infekcji candidą: rozpuszczamy 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę sody w filiżance ciepłej wody. Pijemy 2 razy dziennie przez 10 dni. Krew i limfa muszą zmienić się na lekko alkaliczne przez taki okres, żeby zniszczyć grzyb candida i zlikwidować zakwaszenie. Również w tym przypadku od 1 dnia kuracji pijemy 2-3 filiżanki herbatki odkwaszającej.

Kurację tą zaleca się również w przypadku zaawansowanej choroby nowotworowej, wtedy należy stosować miksturę w proporcjach 1 łyżeczka sodu + łyżeczka miodu każdego dnia. Jedynym skutkiem ubocznym może być biegunka, ale to przecież niewiele w porównaniu ze skutkami np. chemioterapii.

UWAGA: Podczas całej kuracji staramy się trzymać dietę składającą się głównie z produktów zasadowych.

Jeśli chcecie sprawdzić alkaliczność śliny możecie to zrobić za pomocą papierków lakmusowych dostępnych w aptekach. Papierek przybiera kolor różowy do czerwonego przy zakwaszeniu organizmu, a jasny do ciemnoniebieskiego w środowisku zasadowym.

Efekty uboczne odkwaszenia organizmu też Was mile zaskoczą, bo są nimi wzrost energii na co dzień, poprawa nastroju, zdecydowanie lepsza odporność, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, ładniejsze włosy i skóra.

Źródło:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110419091159.htm
"Prawdziwa dieta antyrakowa" prof. David Khayat
http://www.getoffyouracid.com/signs-of-too-much-acid-in-your-body/